ateron
bedrijfsovername

Bedrijfsovername

De start van het ondernemerschap is voor iedereen verschillend. Sommigen namen een bedrijf over van de vorige generatie. Anderen startten een onderneming vanuit hun persoonlijke ambitie als ondernemer.

Het overnemen van een bedrijf is een bijzonder proces. Meestal denken mensen lang na over de stap om te gaan ondernemen of er juist mee te stoppen. Dat is begrijpelijk; het is een ingrijpend en emotioneel proces. Ondernemers die tijdig beginnen met het overnameproces kunnen zich beter voorbereiden op deze belangrijke beslissing in hun leven.

Iedere bedrijfsovername vraagt een andere aanpak: Heeft u een bedrijf en wilt u het graag overdragen aan uw kinderen of medewerkers of verkoopt u het liever aan een strategische partij?
Bij welke koper treft u de beste condities en worden uw uitgangspunten het beste gewaarborgd?
Indien u een onderneming gaat overnemen, wilt u dat het bedrijf zo veel mogelijk past bij uw eigen ambities en de risico’s die u wilt nemen.

Overnames binnen het Midden- en Kleinbedrijf spelen zich veelal af onder de radar. Wij beschikken over een netwerk en hebben veel ervaring in de overnamemarkt. Sinds 1988 zijn onze consultants actief. Wij adviseerden al talloze ondernemers in de meest uiteenlopende branches.

Wilt u meer weten van het overnameproces, neem dan contact op met een van onze consultants. We gaan graag met u in gesprek en ondersteunen u bij het gehele traject.

Bedrijfsoverdracht

Uw bedrijf verkopen, als ondernemer krijgt u er een keer mee te maken. Het proces dat met het verkopen van een bedrijf gepaard gaat, neemt meestal geruime tijd in beslag, ook in de voorbereidingsfase. Het moment van verkoop is vaak een emotionele gebeurtenis. Immers, uw bedrijf heeft een grote rol in uw leven gespeeld en ook bij de verkoop is dat (voorlopig) niet anders.
De wens om uw bedrijf verkopen kan op uiteenlopende redenen gebaseerd zijn, van persoonlijke of zakelijke aard. Daarnaast kan het ook een combinatie van beiden zijn.

 • Persoonlijke redenen kunnen zijn het bereiken van de pensioenleeftijd of noodgedwongen moeten stoppen wegens ziekte. Ook familieomstandigheden kunnen een rol spelen. Daarnaast kan het ook zijn dat u toe bent aan een nieuwe uitdaging of juist minder wilt gaan werken.
 • Zakelijke redenen zijn bijvoorbeeld interesse van een koper of een onverwacht bod van een concurrent. Ook de veranderde economie of wet- en regelgeving kunnen ertoe leiden dat u over wilt gaan tot de verkoop van uw bedrijf. Verschillen van inzicht of een conflict met medeaandeelhouders kunnen eveneens aanleiding geven uw aandelen te verkopen.

Er zijn oneindig veel redenen te bedenken welke u doen besluiten uw bedrijf te verkopen. Belangrijk hierbij is dat het gehele verkoopproces gestructureerd verloopt en u met een goed gevoel uw onderneming over kunt dragen aan de kopende partij.
Een professionele en zorgvuldige benadering is dan ook van essentieel belang voor een optimaal verkoopresultaat. Het verkoopproces bestaat uit verschillende fases. Hierbij kunt u denken aan:

Voorbereiding voor de verkoop: optimaliseren van de ondernemingswaarde;

  • Bepalen van het verkoopmoment;
  • De bedrijfswaardering;
  • Het opstellen van een Informatiememorandum;
  • Het zoeken en benaderen van kopers;
  • Het voeren van gesprekken en onderhandelen over prijs en overige voorwaarden;
  • Het vastleggen van de afspraken in goede overeenkomsten;
  • De (juridische) afhandeling van de verkoop en de feitelijke overdracht.

Wij beschikken over een schat aan ervaring, kennen de succesfactoren, realiseren het beste resultaat en helpen u van begin tot eind van het traject. Wij begrijpen dat een bedrijf verkopen een ingrijpende stap is. Wij zijn uw partner die u gedurende het gehele proces begeleiding biedt en ervoor zorgen dat u tevreden terug kunt kijken op de overdracht.

 

WETEN WAAR U AAN TOE BENT?

Indien u plannen heeft met betrekking tot het kopen of verkopen van een bedrijf, wilt u dit niet meteen met iedereen bespreken.
Dat is begrijpelijk en ook heel verstandig. Onze consultants weten dat en komen graag naar u toe voor een open gesprek in een vertrouwelijke sfeer.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan »