8 juli 2021 | Ateron

“Wanneer is het nodig een ISO 27001 certificering te behalen? Wat is de doorlooptijd voor een ISO 9001 certificering? Welke stappen moet ik nemen om een ISO certificering te behalen?” Slechts een voorbeeld van enkele veel gestelde vragen van onze klanten. Vragen die wij graag beantwoorden. In ieder gesprek komt uiteraard ook de onvermijdelijke vraag terug: “Wat kost een ISO certificering?”. Wij begrijpen dat dit voor u een belangrijke vraag is. Middels deze blog willen wij u een duidelijk beeld geven van wat u kunt verwachten.

fabian blank pElSkGRA2NU unsplash scaled

Uiteraard kost een certificering geld. Het bedrag varieert per organisatie. Daarom geeft Ateron de voorkeur aan een eerste gesprek om potentiële klanten te leren kennen. Dat levert een maatwerk offerte op die precies en in begrijpelijke taal beschrijft welke stappen nodig zijn. Ook is hierin per stap beschreven wat de begrote kosten zijn (uren en tarief). In dat gesprek komt de meerwaarde van een certificering automatisch al snel op tafel. Denk bijvoorbeeld aan een hogere klanttevredenheid en tevreden stakeholders, consistente kwaliteit, structuur, duurzaamheid of lagere kosten. Wij kunnen u hierover van alles vertellen, maar lees ook eens bij ‘klanten aan het woord’ wat onze klanten als voordelen ervaren.

Waar hangt de prijs van een ISO certificaat vanaf?

  1. De huidige stand van zaken.

Denk hierbij aan de mate waarin processen beheerst zijn en verplicht gedocumenteerde informatie reeds aanwezig is. Er kan gekeken worden of uw bedrijf al een managementsysteem heeft of dat er al andere stappen ondernomen zijn om processen in kaart te brengen en informatie te documenteren. Mocht dit het geval zijn, scheelt dit uiteraard in de kosten. Er hoeven dan immers minder stappen te worden ondernomen. Veel organisaties zijn al in het bezit van een ISO certificering en willen een tweede norm behalen. Dat is vaak eenvoudiger dan een eerste norm omdat er gebouwd kan worden op een al aanwezige structuur. Wanneer wij een traject aangaan met een klant, voeren wij een GAP analyse uit. Deze GAP analyse geeft het verschil weer tussen de huidige stand van zaken in uw organisatie en het doel.

Onze rol in uw organisatie kan verschillen. De ene organisatie heeft behoefte aan een intensieve begeleiding, waarbij een van onze consultants een uitvoerende rol heeft. Andere organisaties zoeken juist eerder een sparringpartner.

  1. De grootte en complexiteit van de organisatie.

Organisaties zijn er in alle soorten en maten. Bij iedere organisatie is een andere aanpak nodig, en dat heeft invloed op de kosten. Zo kunt u zich voorstellen dat de kosten bij een grote en complexe organisatie hoger zullen zijn dan bij een relatief simpele, kleine organisatie. Onze experts hebben ervaring met het beoordelen van de complexiteit van uw organisatie en zijn in staat een passend stappenplan op te stellen.

  1. De benodigde ISO norm.

Er zijn veel verschillende ISO normen. Denk hierbij aan de ISO 27001 norm voor informatiebeveiliging, de ISO 9001 norm voor kwaliteitsmanagement of de ISO 14001 norm voor milieumanagement. Voor elk van deze normen is een andere aanpak nodig en de bijbehorende kosten variëren dan ook. Naast de kosten voor het opzetten en implementeren van een managementsysteem, moet u ook rekening houden met de kosten voor certificering. Het managementsysteem wordt immers beoordeeld door een onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instelling. De kosten voor certificering zijn afhankelijk van de omvang en complexiteit van de organisatie en de scope van het managementsysteem (de te certificeren activiteiten). Ateron heeft goede relaties met verschillende certificerende instellingen en kan u adviseren bij de selectie van een passende certificerende instelling.

Wat levert een ISO certificering op?

Wanneer u kijkt naar de kosten van een ISO certificering is het belangrijk dat u ook kijkt naar wat dit kan opleveren voor uw organisatie. Want het behalen van een ISO certificering heeft vaak ook een commercieel belang, vooral op lange termijn. Ten eerste versterkt een ISO certificering het imago van uw bedrijf en is het vaak een klantvereiste. Zo kan een ISO norm dus leiden tot nieuwe opdrachten. Wat echter vaak nog belangrijker is, zijn de indirecte opbrengsten. De essentie van een ISO norm is het continu verbeteren van uw organisatie aan de hand van een managementsysteem. Dit kan leiden tot een efficiënter werkproces, meer structuur in uw organisatie, consistente kwaliteit en lagere kosten. Dit is waar zaken echt in beweging worden gezet.

Wilt u weten of een ISO certificering van waarde kan zijn voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op via info@ateron.nl.

 

Deel dit bericht.

Neem contact met ons op

Bergerweg 170
6135KD Sittard

En volg ons op social media