24 januari 2022 | Ateron

roots en boots

Roots & Boots is een professioneel kleinschalig kindercentrum in Nuth met een gevarieerd aanbod aan zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. Onze consultant Danny Jeurissen begeleidde Roots & Boots bij het behalen van hun HKZ certificering, een keurmerk dat streeft naar duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. Wij spraken met Bert, een van de oprichters van Roots & Boots over de samenwerking met Danny.

Enkele jaren geleden heeft Bert samen met Marie-Therese, die hij kent uit het basisonderwijs, Roots & Boots opgericht. Bert: “Onze naam verraadt onze werkwijze: pak je boots en ga terug naar je roots. Wij nemen ten eerste de kinderen in letterlijke zin mee naar de natuur. Maar een ander deel van deze roots zijn de innerlijke roots. Door middel van mindfulness en ademhalingsoefeningen leren wij kinderen om contact te maken met het hier en nu, ook als dat mogelijk ongemakkelijk voelt.” Ze bieden een divers programma van inspanning en ontspanning en spreken dan ook een diverse doelgroep aan. Ze krijgen hierbij ondersteuning van de coach hond Abby, een Zwitserse herder die ingezet wordt voor o.a. weerbaarheidstraining.

Een vaak gehanteerde eis bij de zorginkoop betreft het hebben van een gecertificeerd managementsysteem, bijvoorbeeld HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) of ISO. Zo kwam ook Roots & Boots in aanraking met deze certificering. Bert: “Ik snap heel goed dat het voor een gemeente heel handig is dat er een uniform kwaliteitsmanagementsysteem wordt gehanteerd binnen een heel woud aan zorgaanbieders.” Via internet kwamen zij terecht bij onze consultant Danny die hun  heeft begeleid tijdens het certificeringstraject, welke zij uiteindelijk succesvol hebben behaald. De wijde norm HKZ voor Kleine Zorgorganisaties is gehanteerd, een certificering voor zorgorganisaties met één vestiging en een maximaal aantal medewerkers van 10 fte, inclusief management.

“Zonder hulp van een expert hadden wij dit niet zelf gekund.” zegt Bert. “Bovendien willen wij ons graag focussen op de begeleiding van de kinderen, dat is onze kracht.” Roots & Boots houdt hun zorgorganisatie graag kleinschalig zodat de meest kwetsbare kinderen in onze maatschappij (waarvan sommige zelfs niet meer schoolgaand zijn) de volle aandacht die ze verdienen en nodig hebben kunnen schenken.  “Wij zijn erg blij met het maatwerk dat Danny geleverd heeft, gericht op detail niveau. Dit systeem helpt ons om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Ik zie dit kwaliteitsmanagementsysteem als ondersteuning bij ons werk.”

“Danny hebben we mogen leren kennen als iemand met veel inhoudelijke expertise en die van de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied op de hoogte is.” zegt Bert. “Maar belangrijker nog, Danny legt geen zaken óp, maar zaken vóór. Door bepaalde vragen te stellen activeerde hij ons en liet ons nadenken om helder te krijgen wat wij willen. Hij werkt als een katalysator om onze eigen wensen naar boven te krijgen. Hij heeft zich vanaf het begin heel goed in ons verplaatst, is heel flexibel en heeft ons fijn door het HKZ-certificeringstraject heen geleid. Wij kunnen Danny van harte aanbevelen binnen zorgorganisaties. Naar onze mening is het binnen zorgorganisaties heel belangrijk om mensen aan te voelen, wat Danny uitstekend kan.”

Werkt u ook bij een zorgorganisatie en heeft u net als Roots & Boots begeleiding nodig bij een HKZ certificering? Neem dan vrijblijvend contact op via info@ateron.nl.

Deel dit bericht.

Neem contact met ons op

Bergerweg 170
6135KD Sittard

En volg ons op social media