ateron
organisatie en procesverbetering

Lean Transformatie

Wat maakt het dat de ene organisatie een winnaar is, terwijl de andere achterop raakt?

Het verschil zit hem in het veranderen, innoveren oftewel verbeteren van producten en/of diensten. Producten en/of diensten worden door processen geleverd, die door medewerkers bedacht zijn. Er is niet voor niets een hele ISO-paragraaf gewijd aan Continu Verbeteren.

Waarom Lean Transformatie?

De basis Lean strategie is het continu verbeteren van processen en organisatie (Kaizen). Toyota (bakermat van Lean) en andere organisaties zijn hiermee groot en succesvol geworden. Indien u een organisatie wilt creëren waarbij elke medewerker resultaatgericht samenwerkt in succesvolle teams, waar maximale resultaten behaald worden, waar strategieën succesvol geïmplementeerd worden op de werkvloer, waar snelle aan- en bijsturing van management normaalste zaak van de wereld is, waar betrokken medewerkers continu knelpunten wegnemen en verbeterideeën implementeren, dan bevelen wij u ons ‘Lean Transformatie Traject’ aan.

Hoe?

Wij hebben hiervoor het Ateron Lean Transformatietraject ontwikkeld. Dit werkt voor elke organisatie in elke branche. Er is maar één voorwaarde: U moet dit echt willen en het vergt doorzettingsvermogen. U zult door een learning curve gaan als organisatie. De voordelen zijn er vervolgens ook naar: Uw resultaten op gebied van productiviteit, kwaliteit, klanttevredenheid, doorlooptijden verbeteren en u ervaart een grotere medewerkerbetrokkenheid. U kunt hiermee op allerlei manieren starten: Top down, Bottom-up of onze favoriete manier ‘olievlekken’. Hiermee start u op een afdeling met een enthousiaste leidinggever. U gaat aan de slag met de Lean Transformatie stappen en viert uw successen. Dan herhaalt u dit voor elke volgende afdeling. De Lean enthousiaste afdelingen steken de anderen aan en het Lean-vuur verspreidt zich als vanzelf door de gehele organisatie.

Lean Transformatie Traject

Lean Transformatie Traject Stappen

  1. Verbeterscan

De input voor de Verbeterscan kan een combinatie zijn van:
– Knelpunten assessment: De knelpunten en verbeterideeën worden in kaart gebracht m.b.v. Value Stream analyse en interviews.
– Online-Scan. Uw kadermedewerkers geven via een questionnaire aan waar de organisatie staat met continu verbeteren.
– Cultuur assessment: Welke cultuur hebben wij in onze organisatie, welke aspecten willen we veranderen?
Het resultaat is het verbeterpotentieel van de organisatie.

  1. Strategie Mapping

We gebruiken de Balanced Scored Card en Hoshin Kanri methoden. De laatste is de Lean methode voor strategie en de vertaling ervan naar een Masterplan met verbeterprojecten en strategische initiatieven. Input zijn o.a. de verbeterscan, de huidige resultaten, gewenste resultaten en langere termijn strategie.

  1. Competentieontwikkeling

Het bevorderen van competentieontwikkeling vindt plaats door het organiseren van training en workshops. Ateron traint u in continu verbeteren met Lean (Six) Sigma, succesvol samenwerken in resultaatgerichte teams, Lean Management, verandermanagement en het managen naar een continu Verbeter cultuur.

  1. Continu verbeteren met Kaizen en verbeterprojecten

4.1 Starten van 5S met continu verbeterteams van de werkvloer en/of kantoor. 5S is een Lean methodiek om verbetering in orde, netheid, standaard werkwijzen, en gedisciplineerde uitvoering te verkrijgen. De kracht van Kaizen is het betrekken van alle medewerkers bij het verbeteren van hun eigen processen.

4.2 Tuning van uw managementsysteem naar een Lean Management Systeem.
Hiermee bedoelen wij het managementproces van hoe u uw medewerkers/teams/afdelingen aan- en bijstuurt op dag/week/maandbasis, incl. rapportages. Lean management is een zeer efficiënte en resultaatgericht manier van aan- en bijsturen.

4.3 Implementatie van de verbeterprojecten in het Masterplan door de getrainde medewerkers.

Na afronding van de verbeterprojecten, start de verbetercyclus weer van voren af aan en gaan we weer naar de verbeterscan. Bij de meeste organisaties is dit een jaarlijkse cyclus. Zoals u wel zult herkennen, doorlopen we op deze manier de welbekende Plan/Do/Check/Act (PDCA)-cyclus van Deming.

Compleet en Modulair

Ateron BV heeft voor u een complete en modulaire dienstverlening om dit gehele Lean Transformatie traject met u te doorlopen. Wij voeren een verbeterscan uit, ondersteunen het opstellen van het strategisch masterplan, trainen uw medewerkers, starten de 5S en Continu Verbeterteams op de werkvloeren, ondersteunen het ontwerp en implementatie van uw Lean Management Systeem, helpen uw leidinggevers bij het veranderen en ondersteunen de implementatie van verbeterprojecten. Daarnaast kunnen wij ook het projectmanagement van het gehele Lean Transformatie traject uitvoeren. Elk traject is uiteraard maatwerk.

Geïnteresseerd of heeft u een vraag? Vul dan onderstaand contactformulier in

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veranderen wekt van nature weerstand

Elke verandering in een organisatie wekt van nature weerstand. Dit te onderkennen en te managen verhoogt de kans op succesvolle verandering.

Kunnen we u verder helpen?

De partners van Ateron zijn zeer ervaren binnen hun vakgebied.
Zij zijn continu bezig met het up to date houden van hun kennis en weten wat er speelt in de markt.

Ja, neem contact met mij op