ateron
Strategisch Rendement

Strategisch rendement

Als ondernemer denkt u regelmatig na over de toekomst van uw onderneming. Past deze nog bij uw ambities? Misschien wilt u de onderneming laten groeien en vraag u zich af hoe u dat het beste aan kunt pakken. Om te groeien wilt u wellicht externe financiering aantrekken. Met een goede strategie en gedegen businessplan kunt u financiers laten zien waar de kansen liggen.

Past de structuur van uw organisatie bij de omvang en uw managementstijl? Of is het zinvol om hier eens een kritische blik op te werpen? Indien u wilt groeien is het verstandig om hier goed over na te denken. U wilt immers grip op uw organisatie houden en kansen in de markt kunnen benutten.

Helaas heb u niet alle economische factoren in de hand en lopen zaken soms anders dan verwacht. Indien u dit tijdig onderkent kan een beetje hulp een flinke stap in de goede richting betekenen. Onze consultants kunnen tijdelijk steun bieden bij commerciële of financiële uitdagingen. Dit kan in de vorm van interim management door een van onze consultants. Zijn er acute uitdagingen die de toekomst van uw onderneming in gevaar brengen, dan kunnen we snel schakelen middels recovery.

Wilt u eens sparren met een van onze consultants, maak dan een afspraak.

Bedrijfsfinanciering

Er zijn vele redenen waarom u als ondernemer behoefte heeft om uw bedrijfsfinanciering aan te passen: Groei van de omzet, investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen, uitbreiding van voorraad, aankoop van een bedrijfspand, overname van een andere onderneming of uitkoop van medeaandeelhouders. Om er maar een aantal te noemen.

Nog niet zo heel lang geleden werd die vraag vooral bij de bank neergelegd. De crisis, die begon in 2008, heeft daar verandering in gebracht. Vooral omdat de banken zeer terughoudend en zeer selectief waren in het verstrekken van financieringen. Door de forse daling van de rente, die als één van de medicijnen aan de economie werden toegediend, vloeide er veel geld naar de markt. Er ontstonden allerlei alternatieven voor de bancaire kredietverlening; de ene financieringsvorm succesvoller dan de andere. Crowdfunding, kredietunies, informal investors, business angels e.d. hebben op verschillende manieren hun intrede in de markt voor bedrijfsfinancieringen gedaan. De banken zelf, die inmiddels weer veel meer financieringsbereid zijn, hebben hun voorkeur voor asset based financing breder verankerd in hun organisatie. Debiteuren- en voorraadfinancieringen brengen zij bij voorkeur onder bij (aan hen gelieerde) factoringbedrijven, terwijl bedrijfsmiddelen als machines en vervoermiddelen bij leasemaatschappijen worden ondergebracht. Soms een uitstekende oplossing, soms duidelijk minder geschikt voor de klant.

Maar ongeacht door wie en hoe u de financiering (laat) regelen, belangrijk is dat u er rekening mee houdt hoe die partijen beslissingen nemen en welke informatie ze daarvoor nodig hebben. In ieder geval geldt dat u maar één kans heeft om uw bedrijf en uzelf te presenteren. Goede en zinvolle informatie, veelal in de vorm van een businessplan, en een overtuigende presentatie van uw visie en ideeën zijn cruciaal voor succes! Een goede exploitatie- en liquiditeitsprognose vormen daarvan de basis. Financiers, wie het ook zijn, moeten enthousiast worden van uw onderneming en u als ondernemer. Het verdienmodel moet duidelijk zijn. Als u er niet in slaagt dat goed voor het voetlicht te brengen is succes ver weg.

Zorg dus dat uw plannen goed onderbouwd zijn en helder en overtuigend overgebracht worden. Het realiseren van de volgende fase in uw bedrijf komt dan al een stuk dichterbij. Geld is er genoeg in deze wereld. De kunst is om degenen die er over beschikken het vertrouwen te geven dat ook aan u te lenen!

Een aantal van onze consultants hebben zeer ruime ervaring op dit gebied en helpen u graag om uw plannen te realiseren. Wij kennen het ‘klappen van de zweep’ en kunnen daardoor uw kans op succes flink verhogen.

WETEN WAAR U AAN TOE BENT?

Uw organisatie groeit en u denkt na over de beste strategie. U bent specialist in uw branche; daar kunnen we u waarschijnlijk weinig over leren. Wel kunnen wel met u sparren en ons advies geven over uw strategie. Daar zit onze toegevoegde waarde. Onze brede ervaring in tal van branches geeft u diverse inzichten.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan »